Skip to the main content

Virtueel nakaarten 17 – 6e ronde en finale Walrus Cup 1 juni 2021

De laatste avond van de competitie alweer. Naast de finale die al vast stond is het gelukt om met behoud van het Zwitserse principe de andere vier wedstrijden zo in te delen dat iedereen nog een ‘verse’ tegenstander kreeg.

Zou het team Bert met een gunstige handicap van 11 imps lukken om team Niels van zich af te houden? Zou team Beijl team K2J2 nog kunnen inhalen in de strijd om de derde plaats en zou team Sneek nog kunnen ontsnappen aan de rode lantaarn? Hoewel de finale tot het eind toe spannend was luidt het antwoord drie keer ‘nee’.

 

De quizvragen van deze week naar aanleiding van de spellen die verderop de revue passeren:

Probleem 1.    Noord gever, NZ kwetsbaar. Je zit west met:

♠️ HV

♥️ 74

♦️ V62

♣️ AHB875

Noord opent 2♠️ (6-krt, 8-12, 4+krt ernaast mogelijk), partner volgt 4♥️, pas, en je bent aan de beurt. Heb je genoeg om nog iets te doen?

 

Probleem 2.    Zuid gever, allen kwetsbaar. Je zit west met:

♠️ 52

♥️ HB

♦️ AV972

♣️ AVB9

Zuid opent opent 2♠️ (6-krt, 8-12, 4+krt ernaast mogelijk). Wat bied je? Ik besloot tot 3♦️, noord, 3♠️, partner doublet, pas. Toch maar 4♣️, pas, maat 4♦️. Je mag weer.

 

Probleem 3.    West gever, niemand kwetsbaar. Je zit west met:

♠️ V102

♥️ A72

♦️ 76

♣️ AHB102

Je opent met 1SA (14-16), noord volgt 2♦️ echt, partner doubleert negatief, zuid 3♦️, pas, pas en partner doubleert nog een keer. It’s up to you now….

 

Probleem 4.    Noord gever, OW kwetsbaar.

Je bent als noord leider geworden in 6♦️, waartegen oost uitkomt met ♣️4. Wat wordt je speelplan?

 

Probleem 5.    Zuid gever, allen kwetsbaar. Je zit west met:

♠️ AV73

♥️ V1074

♦️ 4

♣️ 9753

Na twee keer pas opent noord 1♥️, partner oost 3♠️, zuid doublet. Je biedt 4♠️ en links knalt 6♦️, pas, pas. Passen, doubleren of uitnemen?

 

Probleem 6.    West gever, NZ kwetsbaar. Je zit noord met:

♠️ 10632

♥️ A92

♦️ 984

♣️ HB9

Na twee keer pas opent links 1SA (12-14, 5422 mogelijk), partner doubleert, west past (verplicht tot redoublet, geen eigen lange kleur), oost redoublet (geen 5-krt of langer), maat past, west 2♣️, oost 2♥️ dat naar jou uitloopt. Doe je nog iets?

 

Probleem 7.    West gever, NZ kwetsbaar. Je zit zuid met:

♠️ AHV

♥️ B84

♦️ HB3

♣️ A1053

Na twee keer pas opent links 1SA (12-14, 5422 mogelijk), partner doubleert, west past (verplicht tot redoublet, geen eigen lange kleur), oost redoublet (geen 5-krt of langer), maat past, west 2♣️, oost 2♥️. Tijd voor actie of wacht je nog even?

 

Probleem 8.    Noord gever, allen kwetsbaar. Je zit noord met:

♠️ B75

♥️ H1076

♦️ 74

♣️ V754

en mag uitkomen na het volgende biedverloop:

Je hebt verzuimd 1♥️ te bieden over 1♦️, 2♣️ was gealerteerd als ‘forcing’. Wat start je?

 

De wedstrijdverslagen:

Ik begin met een redelijk uitgebreid verslag van de finale.

Spel 1 sloeg meteen een bres in onze buffer. De Muiderberg van Bert was heel effectief, met 26 punten samen lieten Engbert & Ivar zich compleet uit de bieding drukken. Daar waren ze achteraf vast niet rouwig om, want de hartenmanche bleek kansloos terwijl ze nu +100 mochten noteren. Niels opende de noordhand niet en wij eindigden wel in de manche. Ik was nog niet helemaal wakker, waardoor we in de verkeerde manche eindigden, maar ik constateerde als snel opgelucht dat 4♥️ er ook niet in had gezeten. 5 imps weg.

Op spel 3 gingen er weer 5 imps naar de buren maar op spel 4 haalden we het verloren terrein weer in:

Het was voor Engbert onmogelijk om de dodelijke ♦️-start te vinden en Bert wikkelde rustig af naar negen slagen. Aan de andere tafel opende ik de westhand met 1♣️ (tussenkaarten ;), waar Ivar gepast had, volgde Niels 1♠️, pas, 1SA, a.p. Daarmee waren de meeste punten al gewonnen, dus beroerd verdedigen van mij na een goede start leek er niet zoveel toe te doen.

2♠️ was 8-12 met een 6-krt en mogelijk een 4+-krt ernaast. Doe je wat met de westhand na 2♠️ – 4♥️ – pas? Geef me ♠️A i.p.v. ♠️HV en ik doe wellicht nog een poging, maar nu vond ik mijn kaart niet mooi genoeg. Ivar bood 4SA en kon na het 5♠️-antwoord niet meer terug. 11 imps voor Bert3.

Ivar vond zijn ♥️HB sec genoeg steun voor de ♥️-manche en dat bleek te kloppen. Rinus & ik kwamen er niet uit:

Jaap opende de zuidhand met 2♠️, alweer 8-12 en een 6-krt, met eventueel een willekeurige 4+-krt ernaast. Ik wilde niet doubleren, kon geen 2SA bieden dus deed maar 3♦️, wat er meestal zes belooft, waarna de harten niet meer in beeld kwamen. Wie moet ze introduceren? Rinus over 4♣️ of ik over 4♦️ of allebei? 5♦️was uiteraard kansloos na ♠️-start, 12 imps weg.

Een lastig parket voor OW, geen echte fit en wel een ruime meerderheid van de punten. Zoals het spel zit zijn er altijd tien slagen voor de leider, +570.

Mijn probleem was vergelijkbaar met dat van Ivar, maar ik had heel weinig vertrouwen in het down spelen van 3♦️. Wat dan wel? Drie in een hoge kleur is een blinde gok en ik had die mooie klaveren nog niet vermeld, dan maar 4♣️, allen pas.

Het afspel was wel geinig. Noord begon met ♦️A en ♦️V, overgenomen met ♦️H en een troefje na uit zuid bracht het onvriendelijke troefzitsel aan het licht. Ik had nu niet echt veel hoop meer, maar speelde een kleine harten, gebukt door Niels en dat bleek fataal voor de verdediging. ♥️V hield en toen deed ik een kleine schoppen, genomen door Jaap, die weer troef naspeelde. Ik kon nu alle troeven halen, waarbij Niels op de laatste troef in een ♥️/♠️-dwang kwam. 4♣️ C, goed voor +12.

Dat was het laatste serieuze wapenfeit uit de 1e helft, alhoewel spel 9 nog wel een interessante bijna-wash was:

6♥️ is geen al te best contract. Je mag maar één troefslag verliezen en ♦️V moet goed zitten. ♦️V sec achter het Aas helpt niet, want dan verlies je alsnog een ruiten aan ♦️1098x. Alhoewel, als de tegenpartij nog geen schoppen heeft ingespeeld heb je in dat geval nog de mogelijkheid van een schoppensnit of de elegantere ♠️/♦️-dwang op west. Double dummy is het met het actuele zitsel gemakkelijk, maar Niels is niet helderziende en ging -1. Aan de andere tafel kwam de 5-krt ruiten wel uit de verf en kwamen NZ in 6♦️terecht:

6♦️ lijkt op het eerste gezicht een iets beter contract, omdat je nog geen vaste verliezer in harten hebt. Bert nam na klaveren uit meteen de troefsnit en eindigde -2 na een wanhoopspoging toen ♥️H niet viel. Als de troefsnit goed zit en de troeven 3-2 kun je rustig een harten afstaan (zelfde kans als Niels in 6♥️), Als de troefsnit fout zit moet ♥️H goed zitten en mag de 3e troef van OW niet bij de korte harten zitten. Bovendien word je troefkort in de hand als ♥️H niet 2e valt. Vervelend, maar wellicht is er een beter speelplan. Twee hoge troeven te incasseren, eindigend in de hand, en dan de ♥️-snit nemen. Als ♦️V valt, trek je eerst de laatste troef en speel je een harten naar ♥️A en harten na. Valt ♦️V niet, dan neem je de ♥️-snit, incasseer je ♥️A, je troeft een klaveren en troeft ♥️H in dummy. Wellicht kan west dan overtroeven maar meer dan die troefslag gaat er niet verloren. Omdat je aan de harten bent begonnen voordat je met een introever naar de hand moest is het troefkortprobleem ook niet aan de orde. De kans dat troefvrouw valt is 0,4 x 68 = 27%. Daar komt nog een procentje of 25 bij voor het geval ♦️V niet valt; precies kan ik het niet berekenen, maar gevoelsmatig licht superieur aan de ♦️-snit. Afijn, 2 impjes weg.

Bij de rust bedroeg onze marge nog 9 imps. Op spel 3 in de 2e helft kwamen we voor het eerst achter:

Er ging iets mis in de communicatie. Ik wilde Rinus laten meedenken over de juiste actie en verkeerde in de veronderstelling dat mijn pas op 4♠️ forcing zou zijn. Als hij ♥️H heeft i.p.v. ♦️VB moeten we verdedigen, maar nu moeten we 4♠️ uitnemen. Wellicht moet ik voor de ‘lesser risk’ gaan en kost het spel maar een paar imps als we in 5♣️ gedoubleerd worden. Aan de andere tafel bood noord geen 4♣️ over 3♠️ en werd de manche gemist.

Na een zeer fortuinlijke wash in slem misten Rinus & ik vervolgens een manche op snit (die uiteraard goed zat) en begon het zorgelijk te worden. Een spel later kwamen er gelukkig weer 10 onze kant op omdat Jaap en Niels overboden naar 6♦️ en wij in een rustige 3SA zaten.

Na het lezen van mijn verhaal vond Jaap terecht dat ik mij er hier wel heel gemakkelijk vanaf gemaakt had, dus daarom nog even het hele spel:

Commentaar Jaap: ‘Voor ons slem moest of harten aas ergens 2e gevonden worden, of de boer goed. Ruwweg 50%+. Als Engbert tegen 3SA normaal start en een schoppen op tafel legt, dat wil ik nog wel eens zien hoe je het haalt. Je moet namelijk zorgen dat je op het juiste moment de communicatie tussen oost en west verbreekt, zodat west niet meer kan oversteken naar oost om door de schoppen heen te spelen, dan kun je pas veilig een harten ontwikkelen voor de 9e slag. Leuk spel, maar denk dat 3SA niet beter is dan 6♦️.’

Voor de procentuele kansen in allerlei holdings kijk ik altijd even in de Encyclopedia en daar blijkt dat Jaap zijn inschatting toch wat al te rooskleurig was. De exacte holding van dit spel staat er niet in, maar met de iets betere holding van ♥️V10xx tegenover ♥️H9x is je kans op drie slagen maar 31%. 3SA is bij ♠️-start inderdaad  een uitdagend contract, waarbij je moet inschatten wie de 5-kaart schoppen heeft gehad en hoe je ze moet laten blokkeren, maar double dummy kan het spel niet down.

Spel 7 was een spannende wash:

Ik durfde niet te bieden over 3♠️, maar toen Rinus 5♦️ bood, kreeg ik een herkansing. De maat heeft zeker 11 rode kaarten, maar geen MF 2-kleurenspel. Toch maar eentje erbij, kassa! Ivar heeft duidelijk nog even overwogen om 6♠️ te bieden (gaat voor 800), maar zag daar uiteindelijk vanaf. Aan de andere tafel zei Jaap doublet op 3♠️, voor Niels genoeg informatie om zelf 6♦️ te bieden, wat hij ook mocht spelen.

Vervolgens gebeurde er een aantal spellen niets tot we op spel 12 plotseling weer voor kwamen te staan:

Na het doublet van Engbert had ik niet echt de neiging om nog een inviterende hand aan te geven, daarvoor ook al niet trouwens. Ivar had zich kennelijk iets meer voorgesteld van de oosthand. ♦️V zat weliswaar goed, maar aan drie verliezers was niet te ontkomen in 5♣️.

Aan de andere tafel gaf Jaap met de zuidhand een mixed raise aan, waarop Niels had moeten afzwaaien, maar eindigden NZ in het kansloze 4♠️ (‘Nait dubbel’n, Bert mien jong?’) voor 6 imps onze kant op.

Spel 13 bleek uiteindelijk beslissend:

Hoewel Niels & Jaap ook een Multi-2♦️ tot hun beschikking hebben voor handen met zeven of minder punten besloot Niels tot een vederlichte 2♠️ ( je weet wel, 8-12 en een 6-krt, met eventueel een willekeurige 4+-krt ernaast) en dat was einde biedverloop, -300.

Aan onze tafel opende Rinus wel ‘gewoon’ met een Multi 2♦️, waarop Engbert een normaal doublet had. Ivar had vervolgens net genoeg voor een inviterende 3♣️ – pas – 3SA. Maar 23 puntjes samen, maar met ♣️V goed en de klaveren 3-3 kan dat contract met geen tien paarden down. 7 imps voor team Niels.

Team Niels kampioen met 2 imps verschil na verrekening van de handicap. Commentaar van Engbert achteraf: ‘Vandaag een ons wijsheid en een pond geluk’.  Dat mag dan zo zijn, maar wij hebben op flink wat spellen de kans gehad om het beter te doen, dus wat mij betreft de terechte winnaar.

De meeste grafieken gaan tegenwoordig over corona, onderstaand het scoreverloop van de finale. De 2e golf duurde net te kort voor ons en was net niet hoog genoeg……

 

Nu het mooie weer heeft toegeslagen en de terrassen weer open zijn, is de animo om achter de PC te kruipen en wat materiaal aan te leveren kennelijk flink teruggelopen. Gelukkig kreeg ik nog wel een bijdrage van Teijo uit de wedstrijd Wiveca – Cindy.

Teijo: ‘Wiveca-Afwas 78-41 zonder compensatie. Het was een redelijk gelijk opgaande strijd met fouten aan beide kanten. En gelukkig ook met mooie dingen.’

Teijo: ‘Wat bied je na 1♦️-3♠️-pas met de oosthand met Jan als west? En wat na 1♦️-2♠️-p met Foppe als west? Mijn redenering was dat zelfs Jan een behoorlijke schoppenhand zou moeten hebben om kwetsbaar zo te bieden. 3SA moest dus een kans hebben. Met ♠️H goed na een ♦️-start en ♦️-vervolg was dit geen moeilijk spel. 10 imps voor team Wiveca.’

Heel mooi geboden van Teijo, alhoewel 4♠️ met dit zitsel ook gehaald kan worden. Na troefstart wordt ♠️V een extra entree om de harten vrij te troeven, ♣️-start levert je een ♣️-slag op als tiende slag, na ♦️-start kun je een ruiten in dummy troeven. ♥️-start is het meest vervelend, alleen glazen kaarten bieden dan nog uitkomst.

Teijo: ‘Marten en Cindy boden een voorzichtige 4♠️ en maakten dat. Wiveca bood een redelijk slam nadat Jos een mooie zwakke twee met een ♦️-cue had beloofd. Na de start met ♥️A gevolgd door ♣️B kun je dat maken, hoewel de communicatie beroerd is. Je moet een ruitje met ♠️6 troeven, ♣️H moet goed zitten en de harten mogen niet worden overgetroefd. Toen Jos ♣️A legde in slag 2 was hij meteen down. 13 imps naar team Afwas.’

De legitieme downstart tegen 6♠️ is wel heel lastig te vinden: ♣️H, ♣️B of ♣️10 laat de leider kansloos. Als west met een kleine klaveren start, moet de leider klein leggen in dummy en maakt hij zes troefslagen, ♣️-slagen, twee ♦️-slagen, en ♥️H. Leuk allemaal, maar niet erg realistisch.

Teijo: ‘Na de 1SA-opening in oost lagen Jan en ik voor een miljoen. We mochten echter ontsnappen bij Bourtange. Wie van Marten en Cindy had de bijl erin moeten zetten? Jos en Wiveca stoomden op naar 4♠️. Dat contract bleek geen probleem. 10 imps voor team Wiveca.’

Het lijkt me dat zuid na 2♥️ moet doubleren om zijn overwaarde aan te geven. Noord past, OW kunnen nergens meer heen en na troefstart ga je tevreden +800 noteren.

Teijo: ‘Een woest spel waarin Jan en ik zo ongeveer naar 6♣️ werden gekatapulteerd. Dat mochten we niet spelen, maar 6♠️X -4 leverde ook 5 imps op tegen 5♣️ aan de andere tafel.’

Teijo: ‘Wat start je met noord nadat maat 1♣️ opende en de buren naar 3SA opstomen na een 1♦️-volgbod links. Schoppen uit is de jackpot, je maakt 4 schoppen, 2 harten (waarom geen 3?, red.) en een ruiten. Na een ♥️-start ontwikkelde Jan de ruiten en maakte geruisloos 10 slagen. 11 imps voor team Wiveca.’

 

Dit was het voorlopig wat betreft de verslagen; in het nieuwe seizoen hopelijk weer nakaarten aan de bar!

© Henk van Doren, 5 juni 2021.

 

Andere artikelen

Bondscompetities 2021-2022 (speeldata toegevoegd)

De bericht is bedoeld voor alle leden van de Zeerob die eventueel belangstelling hebben om in het...

30/07/2021 - Ad van 't Hoenderdal

Ivar en Engbert winnen de Tweede Butlercompetitie

Dit is het uiteindelijk geworden: Eindstand Butler 2 Uitslag 6e avond (8 juni) Uitslag 5e...

08/06/2021 - Ad van 't Hoenderdal

Virtueel nakaarten 16 – 5e ronde Walrus Cup 18 mei 2021

De halve finales van de KO gingen tussen Niels & K2J2 en Bert3 & Benthem, de overige zes...

23/05/2021 - Henk van Doren