Skip to the main content

Virtueel nakaarten 12 – 1e ronde Walrus Cup 16 maart 2021

De 10 teams uit de vorige competitie zijn ook nu weer van de partij, weliswaar in een licht gewijzigde samenstelling. Bert & Rens verslijten iedere competitie een nevenpaar, dus die spelen nu met Rinus & mij, terwijl Dospdibo is omgedoopt in Bozewedi (Erwin, Dick, Marcel, Jelle). Verder was het rustig om de transfermarkt.

Ad heeft een mooi schema opgesteld met drie voorrondes en drie knock-out avonden, Kees R. heeft met een geheime formule de handicaps bepaald, het NBB-rekenprogramma de loting verricht, dus dinsdag kon het feest beginnen.

Van de wedstrijd Niels – K2J2 kreeg ik twee bijdragen; van Kees en van Jaap. Spel 8 werd door beiden gerapporteerd:

Het bieden bij Jaap en Niels (tegen Jos en Kees):

W N O Z
Jos Niels Kees Jaap
1♣️ 1♥️ 2♣️ dbl
3♣️ 3♠️ pas 4♣️
Dbl pas pas rdbl
pas 4♦️ pas 6♠️
a.p.

 

Jaap: ‘Ik zat te denken wat te doen als oost op 1♥️ had gepast. 2♣️ transfer en dan op 2♦️ 2♠️ bieden brengt de kaart in beeld. Na 2♣️ van Kees kon dit uiteraard niet. Ik had nu met 3♣️ de ruiten kunnen bieden, maar gezien mijn renonce was ik dan waarschijnlijk weer op 5 niveau aan de beurt om de schoppenfit te vinden. Dus maar een negatief doublet met een 6/5 in de hoop dat dit niet rond zou gaan. De dubbel op 4♣️ maakte het niet lastiger, ik moest nog wel een kaart verzinnen waarmee Niels niet direct over 3♣️ 4♠️zou hebben geboden. Dat had met deze hand denk ik ook gekund.

Aan de andere tafel bood oost in deze situatie 3♣️, hier koos zuid voor 3♦️ en probeerde met 4♠️ nog zijn hand in beeld te brengen, maar het eindigde in 5♦️.’

Aan de tafel waar 3♣️ wordt tussengeboden is 3♠️ misschien wel de beste optie, omdat je over doublet waarschijnlijk 5♣️ krijgt en dan ben je na pas, pas weer aan de beurt… In het biedverloop bij Jaap aan tafel kan het zelfs 7♠️ zijn als Niels ♥️AHxxx heeft i.p.v. HVBxx, maar dan zou hij ‘zeker’ 4♠️ hebben geboden. Jaap kan Azen vragen (die ruimte kreeg hij van Kees) en, hoort hij er twee, dan kan hij met 6♣️ Niels nog laten meedenken. Wellicht was 5♣️ over 4♦️ ook een optie geweest, maar 6♠️ was wel zo praktisch.

Jaap: ‘Dit spel bewijst dat tussenbieden lucratief kan zijn. Kan, want als NZ hadden bedacht dat 3♥️ wel eens te hoog kon zijn, hadden ze 1100 bijgeschreven. Maar ‘never argue with success. Aan de andere tafel bood west niet tussen over 1♣️ van zuid en ging het als volgt:

Jaap   Niels  
1♣️   1♥️ (t-Walsh, 4+ ♠️)
1♠️ (3-krt ♠️, 15-17) 3SA  

Ik keek nog even naar mijn singleton harten, maar daar had Niels naar kunnen vragen.

3SA werd eenvoudig gehaald, 5♦️ is te halen, maar dat is met open kaarten eenvoudiger dan in de realiteit.’

Michel mist hier een kans voor open doel. Doublet op 3♥️ (overwaarde, geen 4-krt ♠️) ligt veel meer voor de hand dan 4♦️. Als Geert dat onverhoopt niet durft in te laten zal hij 3SA bieden en dan slaat het spel tenminste uit.

Kees stuurde ook een paar kleine spelletjes in, die toch bepaald niet uitsloegen.

Kees: ‘Na noord 3 ♥️ passen oost en west (beiden beetje laf ?) en scoren plus (3♥️ -1). Andere tafel opent noord een Multi 2♦️ en kan oost bieden waardoor een scherpe manche geboden wordt, die te hoog is (3SA -2). Dus: door hoog bieden druk je tegenstanders uit het bieden, maar niet het gewenste resultaat (het is wel een deelscore, maar is blijkbaar moeilijk te bereiken)’

Tja, je kunt misschien met pijn en moeite 2♠️ halen, maar als oost een opening aangeeft, gaat west 3SA bieden.

Kees: ‘Eerste spel, tweede helft. Hier opent oost 1♣️ en volg ik 1♥️ waardoor het bieden op 3♠️ (-1) eindigt. Andere tafel opent oost 1SA en is NZ stil en eindigt het op 2♠️ (C).’

Ik ben een groot voorstander van volgen op een goede vierkaart als er geen beter bod voorhanden is, hoewel ik met deze zuidhand wellicht had gedoubleerd. 3♥️X zal bij een zorgvuldige defense wel down gaan, maar dat ga je met de westhand niet proberen, zeker niet nu het er op lijkt dat oost slechts een singleton harten heeft.

Kees: Als zuid volg ik 2♦️ na een 1♠️-opening, Jos biedt normaal nog eens 3♦️u en even later blig ik voor -300 (♠️A, klaveren na voor ♣️V, ♠️-introever, etc.). Andere tafel volgt niet en daar wordt 2♥️ +1 gemaakt in OW.

Vraag: is mijn 2♦️ bod vreemd? Ik vind van niet, maar Jaap biedt in elk geval niet.’

Veel mensen zouden waarschijnlijk wel gevolgd hebben, maar met twee doubletons en een aanmerkelijke kans op korte schoppen in west neem je kwetsbaar wel een risico. Afijn, niet gedubbeld, dat scheelt weer ;)

Op het laatste spel dat Kees aanleverde stak hij de hand in eigen boezem:

Kees: ‘Tegen 4♠️ startte ik ♥️H. Ging à tempo ♥️2, ♥️5, ♥️10. Ik zit lang na te denken. Het lijkt erop dat Jos ♥️543 heeft, mogelijk ♥️953 of ♥️952. Ik besluit ruiten na te spelen. Als de harten 3-3 zitten moet hij ♦️H of ♣️A hebben en moet ik nu ruiten spelen. Een paar slagen later was het contract gemaakt, (ruiten na voor ♦️V, klaveren na voor ♣️H, ruiten na voor ♦️H, ♣️A, harten weg, red.). Ik ben mooi in de false card van Engbert gestonken.

Achteraf is het nog dommer, want oost heeft 12-14 SA geopend en ik mis maar 15 punten, dus ♣️A bij Jos is schier onmogelijk en dan gaat hij na ♥️H, ♥️A ook wel down. ♦️H zou net kunnen, maar ook kleine kans en moet de leider al ♣️AVB9 hebben om alle ruiten uit dummy weg te werken en die kan ik voortroeven. Als de leider eerst troef speelt krijg ik een herkansing in harten. Heel goed van Engbert, dom van mij.

Aan de andere tafel zit het in de andere hand en is het na ♥️-start makkelijk down.’

De wedstrijd eindigde met 65-49 voor team Niels, maar dankzij in totaal 19 imps handicap noteren we 11-9 voor Kees en consorten.

 

Van trouwe inzender Teijo kreeg ik een aantal interessante spellen uit Wiveca – Bozewedi.

Teijo: ‘Wat is de noordhand waard? Als er een fit in een hoge kleur is heel veel. Marcel opende aan de ene tafel 2♥️ (5-7 met ♥️/♠️ of ♥️/♣️), Dick antwoordde 2♠️ en daar bleef het bij. Een wat timide aanpak naar mijn mening. Ik kan me zelfs een 1♥️-opening in noord voorstellen. Ik verkocht hem als 9-12 met 6♥️of 5♥️ met 4-kaart elders. Jan kon vragen naar mijn ♠️-bezit en bood de manche toen ik 4♠️ bleek te hebben. 11 impen voor ons systeem.’

Inderdaad nogal onderboden door met name Marcel. Rinus en ik openen de noordhand met 2♣️ voor beide majors en dan is de manche snel bereikt. Zeker niet kwetsbaar komt de door Teijo gesuggereerde 1♥️-opening ook in aanmerking.

De tegenpartij sloeg al snel terug:

Teijo: ‘Normaliter ben je vier slagen kwijt, 2 ruiten, 1 harten en 1 klaveren. Dick nam een klein extra kansje mee na ♦️-start voor ♦️A en ruiten door. Hij trok troef, speelde harten naar ♥️V en speelde ruiten na. Toen Jos niet nam was het gebeurd, Wiveca zat ingegooid en moest de 10e slag brengen. 10 impen voor de krokodillenjager.’

 Teijo: ‘Aan beide kanten was 4♥️ het contract en werd er ♠️A gestart en ♣️A vervolgd. Met Dick als leider vervolgde Jos met klaveren voor ♣️H. Dick sloeg ♥️V. Daarna is het spel double dummy nog te maken door uit te gaan van ♠️V in west die je kunt ingooien voor de extra ♦️-slag. Na het slaan van ♦️A was Dick down. Teijo was gewaarschuwd door de lange denkpauze van Erwin na 4♥️. Erwin vervolgde na de beide zwarte azen met ♠️B getroefd waarbij ♠️V meeviel. Een 4-0-zitsel in troef leek het grootste gevaar voor het contract. Ik ging af op de crossruff, dus speelde ♣️H, ♦️A, ruiten getroefd, klaveren getroefd, waarbij iedereen bekende, west in de klaverslag met ♣️B.

Decision time, hoe zat het spel in elkaar? Oost leek een 6124 of een 6025 te hebben gehad, niet gek dat Erwin daar even de tijd voor nodig had. Ik geloofde in het actuele zitsel, troefde een ruiten laag en was binnen. Mooi gespeeld? Niet helemaal: de veiligste speelwijze is om eerst ♥️A te slaan (voordat je de derde klaveren troeft, red.) en als je het zitsel ziet ♥️V8 te benutten voor een ♣️- en ♠️-introever. ♥️9 komt en passant nog binnen. 13 impen voor het correct lezen van de kaart maar geen 10 voor het afspel.’

Teijo: Erwin en Jelle boden naar 4♥️, waarbij zuids 4♥️ wel een tikkie timide is te noemen: maximaal, solide harten, twee zwarte Heren. Kon er geen cue vanaf? Jan had een andere kaartwaardering: na 1♣️ – 1♦️ (t-Walsh, 4+♥️) herbood hij 3SA (18-19 balanced, 4♥️ mee). Dat was het duwtje dat ik goed kon gebruiken, 4♣️ – 4♥️ (jammer, geen ♦️-cue). 6♥️ moest – ondanks het ontbreken van ♦️H een goede kans hebben. En dat was ook zo. 11 impen voor het ondernemerschap.’

Eindstand 71-37 voor Wiveca, waar nog 8 imps voor Wiveca bijkomen op basis van de handicap, 17-3 in VP’s.

 

Rienk stuurde een fraai spel uit de wedstrijd Benthem – Sneek (97-80 na compensatie, 13-7).

Het bieden duurde een rondje of zes:

W N O Z
Rienk Domien Ilja Theo
pas 1♥️ pas
1♠️ pas 2♠️ pas
4♣️ pas 4♦️ pas
4♥️ pas 4SA pas
5♦️ pas 6♠️ pas

Rienk: ‘Dit tamelijk scherpe slemmetje boden we voornamelijk omdat ik Ilja ervan overtuigd had dat we ‘Last Train’ moesten gaan spelen. Terwijl ik er eigenlijk te weinig voor had, bood ik toch 4♥️  = Last Train. Met ♥️V in plaats van ♦️V komt mijn hand meer in de buurt en dan is het ook een veel beter contract. Ik bood het in de veronderstelling dat Ilja toch wel te weinig zou hebben om door te gaan. Dat had ze niet! Volkomen terecht bood ze door. Na troefstart voor het Aas, speelde ik ♣️A, klaveren getroefd, harten naar het Aas en nog een klaveren getroefd (waarbij ♣️V viel, red.). Daarna troef trekken en een harten naar tafel. Ik vermoedde dat links maar drie klaveren had gehad en als ♥️V was verschenen had ik die laten houden. Nu speelde ik ♥️H en harten na. Noord had inderdaad geen klaveren meer en dus maakte ik het contract.  Complimenten van partner en tegenstanders en later van het nevenpaar.

Maar was dit wel goed gespeeld? Als je na ♠️A op ♦️H in zuid speelt, speel je in slag 2 een kleine ruiten naar ♦️V, zuid pakt de slag en speelt bijv. troef na, dan trek je de laatste troef, neemt ♦️V mee, ♥️A en ♥️H en op ♦️A doe je de derde harten in de hand weg. Harten getroefd en in de dummy liggen nog twee vrije harten met één troef. Contract! Althans als ♦️H bij zuid zit…..’

Wat is de beste kans? Voor zijn speelwijze had Rienk nodig: troeven 3-2, harten 3-2 en degene die in harten aan slag komt, mag geen klaveren meer hebben, dus klaveren 5-3. Klaveren 6-2 met de 3-krt harten bij de doubleton, beiden in noord, werkt ook, maar dat is een minimale extra kans. De alternatieve speelwijze, die in praktijk niet had gewerkt, vergt ♦️H in zuid, harten 3-2, troeven mogen ook 4-1 zitten (in dat geval mag je maximaal 2x troef trekken), en de klaverenpositie is onbelangrijk (OK, niet 8-0 of 7-1, met de singleton in noord). De kans bij speelwijze 1 is dan grofweg 100 x 0,68 x 0,68 x 0,47 x 0,7 (0,5 + de extra kans van ♥️Vx in noord), oftewel een kleine 16%. Bij speelwijze 2 is het sommetje 100 x 0,5 x 0,68 x 0,96 = ruim 32%, oftewel 2x zo groot. Zonder geluk vaart niemand wel.

 

De wedstrijd Beijl – Cindy liep niet goed af voor viertal Cindy 26-110, oftewel 0-20 na compensatie. Desalniettemin waren de spellen niet interessant volgens Ingmar. Op basis van de uitslag kan ik ook goed begrijpen dat Foppe dit keer weinig enthousiast was om in de pen te klimmen.

 

Resteert onze eigen wedstrijd, Bert 3 – Hermax.

We kwamen zoals gebruikelijk vlot uit de startblokken:

Aan beide tafels hetzelfde biedverloop; de uitkomst bepaalt het totale aantal slagen dat de leider kan halen. Rinus startte met zijn langste kleur, ♣️5, door Herman genomen in dummy met ♣️V. Schoppen na was voor ♠️10 in noord. Met de harten rond waren er nu 8 slagen, zonder een enkele kans op meer. Aan de andere tafel kwam oost uit met ♠️9, nu wordt de 4e schoppen in dummy bereikbaar voor 9 slagen. Nadat west had genomen en ruiten switchte, werden dat er zelfs 10 en ook 10 imps onze kant op.

Op spel 7 een gemiste kans voor beide NZ-paren. Bert & Rens boden ongestoord naar 4♠️, omdat noord niet even een cue’tje deed na 1♠️ – (pas) – 2♥️ – (pas!) – 2♠️, terwijl Rinus en ik ernstig ons best deden om de tegenpartij naar slem te drijven. Het is voor noord overigens best link om nog meer te doen dan 5♠️; stel dat zuid ♥️H niet heeft dan zit deze zeer waarschijnlijk fout en na de opgelegde ♦️-start is de entree voor de lange harten al vroeg verwijderd. Wellicht moet zuid nog een duwtje geven met een bijna zekere renonce ruiten aan de overkant.

Op spel 13 gebeuren vaak interessante dingen. Iedereen is kwetsbaar, wat zeker meespeelt. Het is hier zelfs 6♥️ voor OW, maar daar kom je nooit meer in na een reverse in noord. 4♠️ gaat met open kaarten voor 500, maar Herman werd hebberig na ♥️-start voor de Boer en ♣️A, ♣️H getroefd. Met de troeven 3-2 is hij nu binnen, maar dat mocht niet zo zijn, -1100.

Dikke winst voor ons? Welnee, aan de andere kant gaf zuid een wat mistig doublet (action? echt straf zal het niet snel zijn omdat zuid voor de ♥️-lengte zit en al een 4-krt ♥️ heeft ontkend) op 4♥️, door noord ingelaten voor +2 en -1190, 3 imps weg…. Ik weet niet wat de theorie voorschrijft, maar is het niet handiger om met de noordhand 3♠️ te bieden over 2♥️?

Halverwege was het verschil teruggebracht tot 13 imps. Spel 4 van de 2e helft was duur voor de tegenpartij.

Nadat Tjeerd een wat lichte reverse had losgelaten en een ♣️-stop had ontkend, hoopte hij het bieden af te maken op 4♠️, wat er inderdaad precies inzit. Max had echter een veel rooskleuriger beeld van de kaart van west gekregen.  Met (top)honneur klein van schoppen of ♠️HV sec moest het al raar lopen als het geen slem was. Had Tjeerd onverhoopt een kleine doubleton, dan moesten de troeven maar rond zitten en was er zeker geen loser in de zijkleuren. Voorzichtigheidshalve besloot ik 6♠️ niet te doubleren, -200.

Aan de andere tafel herbood west zijn ♦️-kleur en na 3♣️ bij oost kon hij niet veel anders dan 3SA en toen vond oost het ook genoeg. Met open kaarten maak je (minstens) tien slagen in 3SA, maar vanwege de uiterst matige communicatie was Rens na ♣️-start nog lang niet zeker van zijn zaak. Hij nam de eerste slag in dummy, gevolgd door een kleine schoppen richting ♠️B, genomen door zuid, die ruiten naspeelde, gepakt. Klaveren overgestoken en ♠️A. Als de schoppen nu 3-2 zouden zitten, was de klus geklaard. Toen dat niet zo bleek te zijn incasseerde hij ♥️H, daarna ♣️V en gooide hij noord in met klaveren, voor 13 imps winst.

Op spel 8 had Marja een gewetensprobleem:

Herman bood over haar 2SA-opening à tempo 3SA en vroeg enkele seconden later of Bert dat bod ongedaan wilde maken. Bert vond dat terecht geen goed idee, maar Marja wist nu natuurlijk dat noord geen 5♠️/4♥️meer had. Afijn, net doen of je neus bloedt, 4♥️, allen pas. Om dat down te krijgen, moest Rens een rode kleur starten en dat vond hij niet, +420.

Het spel had ze dikke winst kunnen opleveren omdat west aan de andere tafel 2♥️ opende, zwak met beide majors. Max deed nu 3♠️ en ik wilde me niet laten wegblazen, 3SA. Dat is een tamelijk kansloze affaire, maar gelukkig kwam Tjeerd te hulp met 4♠️, dat ik dankbaar doubleerde en na troefstart mochten we +300 noteren voor maar 3 imps verlies.

Ditmaal gaven we de voorsprong niet meer weg, eindstand 18-2.

© Henk van Doren 21 maart 2021

Andere artikelen
Zeerob eindigt 2, 3 en 4 in Tweede divisie

Zeerob eindigt 2, 3 en 4 in Tweede divisie

In de tweede divisie was Leeuwarden al bijzonder snel ver verwijderd van de rest van het veld....

25/02/2024 - Erwin Boelens

Aanvullende bepalingen Walrus-cup 2023

We hebben voor dit seizoen de handicap per team bepaald aan de hand van de uitslagen van VT1 en...

24/02/2024 - Henk van Doren

19 april 2024: 7e vrijwilligersdrive in Engelbert

Vanuit het district wordt een mooie traditie voor de 7e keer georganiseerd, ben of voel je je...

23/02/2024 - Erwin Boelens